Pengikut Gue

11:11 PM

Baca Saja

Entah apa celaka tiba tiba hari ini aku boleh pula teringat nama nama aweks (baca;awek awek) yang pernah pacaran dengan aku. HAHA. Tak semena mena juga aku terkenang janji janji, kisah suka, duka waktu couple dulu. Konon panas selamanya, tapi bukan setakat mendung atau hujan, siap kena panah petir di tengah hari, sorang sorang pula tu! Macam celaka!.HAHA. Sekarang semua dah tamat. Aku suka dengan hidup seorang macam ni. Tak perlu fikir pasal orang lain. Cuma adalah 2 3 orang yang sangat sangat aku fikirkan keadaan mereka. Tak perlulah kau tahu. Atau kau sudah sedia tahu.


Sekarang aku lebih fokus dengan hidup. Umur sudah 22 tahun, macam muda, tapi kalau sampai saat ini pun kau masih tak ada matlamat, boleh jadi sampah kau nanti. Jadi kutu. Bila dah berumur macam ni, macam macam juga yang aku perlu fikirkan. Tentang masa depan, diri sendiri, pekerjaan, nak pakai kereta apa, rumah apa dan macam macam hal. Tak pernah habis berfikir.

Dan sekarang, aku sudah nampak, harapnya, apa yang aku perlu lakukan nanti. Aku mahu jadi seorang professional photographer, mungkin juga seorang usahawan. Dan aku ada janji yang perlu di tunaikan. Hantar ibu bapa aku kerjakan haji. Kan bagus kalau nak ke Mekah semudah main dam aji di warong. HAHA. Bukan apa, kos mengerjakan haji semakin meningkat. Buat mereka yang bukan dari orang berharta, macam mak ayah aku, entahkan bila dapat merasa keindahan Mekah. 

Kan bagus kalau kerajaan sekarang, tak kisah lah siapa yang perintah, sediakan bantuan buat mereka yang benar benar layak, untuk kerjakan haji pada kos yang berpatutan, yang mampu. Memanglah nanti ada suara suara sumbang yang aktif, cakap, sampaikan urusan agama pun nak minta bantuan. Tapi, daripada membazirkan wang rakyat saban tahun menyambut pelbagai perayaan sehingga berhabis berjuta juta, apa salahnya di sediakan peruntukkan untuk mereka yang kurang berkemampuan mengerjakan haji, satu dari Rukun Islam, yang keempat dari yang lima. Barulah Satu Malaysia! HAHA. 

Kalau aku Oprah Winfrey, senang senang saja aku kumpul orang tiap tahun bawa ke Mekah. Apa celaka juta juta habis bakar mercun bunga api sambut hari bukan bukan! 

Aku pening kepala. Dahsyat amat. Belahak tak henti. Boleh minta bantuan kerajaan tak? Minta picit kepala saja. Damn!
 

9:40 PM

Ayaq Dalam besi, Api Dalam Kaca Dan Telaga Kecik



Pada satu hari di tahun 60an ada satu perkampungan di Utara Malaya.
Kampung ni takdak bekalan karen dan ayaq.

Kat kampung tu tinggailah satu keluarga yg miskin, Awang, dan mak dia, Cik Kiah. Menyedari depa ni miskin Cik Kiah selalu memotivasi anak dia supaya belajaq betui-betui utk masa depan yang lebih macho, berkarisma, unggul, kacip, dan egoisme dalam diri yang meninggi. Apabila menyedari kemiskinan yang ada dan berkat usaha dan kesabaran, Awang telah berjaya didalam pelajaran.

Dengan kelulusan yg ada, Awang telah berjaya dapat keja dengan gomen tapi masalah dia tempat keja dia tu kat Penang. Sayu gak hati dia nak tinggai Cik Kiah sorang sorang. yalah takut gak nanti org tackel mak dia.. sapa susah ? dia gak nanti yg susah tak pasai pasai dapat bapak tiri...

"Mak, bolehkah Cek pi keja kat Penang tu ?" kata Awang. "Cek risaulah kat mak" sampuknya lagi. "La, kalau kat mak hang nak risau tak payah la, mak tau la nak jaga diri mak. Kalau setakat makan pakai tu bukan mak tak tau nak buat, hang pi lah, utk masa depan hang gak," balas maknya. "Lagipun bukan senang o nak dapat keja dengan gomen, hang carilah satu kampung mana dapat, hang ni kira campian oo" kata maknya bangga. " T. Q mak, Awang janji takkan lupakan mak, kalau free free tu Awang akan bawak mak pi sana" kata Awang janji kat mak dia.

Maka dengan perasan sedih Awang pun berangkatlah ke Penang. Di sana gomen dah sediakan tempat tinggai (kuarters) utk dia. Berbeza dengan keadaan di kampung dia, segala infrastruktur yang lengkap memang terdapat kat kuartes dia duduk tu. "Wah selesanya" kata Awang. "Aku musti bawak mak aku mai sini tunjuk sikit kesofisikated tempat ni" bisik Awang.

Setelah sebulan di perantauan, Awang pun baliklah ke kampung dia. Balik bercuti la tu. Sampai saja di rumah, mak dia melompat lompat tengok anak dia dengan dressing yang agak moden dan bergaya over (culture shock la ni). Kerinduan Awang dengan mak dia pun terubat setelah depa berjumpak. "Mak, siok la dok kat Penang, macam-macam ada. Mak tau dak kat sana kan ada ayaq dalam besi dan paling canggih ada api dalam kaca" kata Awang mengklentong mak dia.

"Apa dia ? ayaq dalam besi, api dalam kaca ?, Awang oi hang bawak la mak pi tengok teringin sangat mak nak tengok benda-benda takjub macam tu" kata mak dia tergedik-gedik dan sugguh-sungguh.

Maka esoknya berangkatlah Cik Kiah dan Awang ke Penang. Seronoknya Cik Kiah tak terkata maklumlah tak pernah ke Penang sebelum ni. Dalam perjalanan macam macam yang ditanya oleh Cik Kiah kat Awang. Sampai temonyeh-monyeh Awang jawab pertanyaan mak dia ni. Sesampai kat rumah tercanggak-cangak Cik Kiah bila dok dalam rumah Awang, ada radio, ada
kusyen dll. "Woih memang seperti yang pernah di cerita oleh Awang, memang canggih, tak pernah segala kecanggihan tu ada kat kampung depa. Proudlah Cik Kiah dengan semua benda-benda tu. "Balik nanti bolehlah aku habaq kat semua org kampung" bisiknya.

"Eh Awang hang kata nak tunjuk kat mak ayaq dalam besi, api dalam kaca, mana dia ?" bentak Cik Kiah yang sekali lagi tergedik-gedik. " "Ni ha dia api dalam kaca tu" sambil menekan suis lampu dan lampu kalimantang dalam rumah tu pun menyalalah. "Eh baik-baik satni meletup pulak kaca tu" kata Cik Kiah dengan nada yang takut-takut tapi terpesona. "Eh dak aih mana boleh meletup, api ni memang depa design dok dalam kaca, la ni mak tak payah susah-susah pasang pelita bila malam" kata Awang meyakinkan mak dia. Oh kini tanda tanya Cik Kiah ttg api dalam kaca sudah terjawab. "Memang aku nak canang satu kampung nanti dengan penemuan benda ni" kata Cik Kiah dalam hati sambil membayangkan muka jirannya Piah, Timah, Senah
dll yang pasti akan terpegun den terkezutt nanti.

"Awang oi... tu baru api dalam kaca, ayaq dalam besi mana pulak ?" kata Cik Kiah tak sabaq sabaq. "Tu ha, ayaq dalam besi tu" tunjuk Awang kepada satu kepala paip dalam toilet rumah dia. "Oh ayaq dok dalam besi ni, jadi takyah la mak susah susah cedok ayaq kat telaga noo ??" kata Cik Kiah semakin bangga. Bertambah lagilah modai nak klentong jiran jiran kampung dia nanti.

"Eh mak, Cek lapaq la, la ni Cek nak pi kedai sat beli makanan, mak dok sat, sat ni cek balik la", kata Awang. "Tak pa la, pi lah, mak pun nak sembahyang ni" jawab Cik Kiah.

Setengah jam kemudian baliklah Awang dengan bekalan makanan. Masuk aja dalam rumah di tengoknya mak dia sedang relex aja. " Ha, mak dah sembahyang ka ?" tanya Awang. "Dah" jawab Cik Kiah. "Ni nak tanya hang satu benda ni, awat telaga kat rumah hang ni kecik sangat ? tadi payah betui mak ambik ayaq sembahyang tau ?" tanya Cik Kiah lagi.

"Telaga ? mana ada telaga dalam rumah macam ni ? kat kampung kita ada la" tanya Awang. "Ni apa dia ? bukan ka tu telaga kecik ? cuba hang pebesaq sikit telaga tu taklah payahla mak ka, hang ka, nak ambik ayaq nanti" kata Cik Kiah sambil menunjuk kearah mangkuk tandas dalam toilet rumah Awang.

La Usurpadora... Awang seakan akan terpengsan bila mendengar penerangan mak dia. Rupanya dia lupa ajaq mak dia ayaq dalam besi tu kena pulas kepala paip tu dulu taklah mak dia cedok ayaq dalam "telaga keciktu" uwaaaaaaa....

Demikian adanya.

Moralnya di sini, hangpa toksah dok gatai nak auta mak bapak hangpa sendiri. Dosa weh. Walaupun ada setengah mak bapak kita blajaq tak tinggi mana, tapi kita sebagai anak wajib menghormati mereka seadanya. Betoikan?           

p/s: cerita ni aku jumpa dalam hardisk aku. tah sapa yang karang aku tak sure. yang pasti bukan aku la. Cuma kesimpulan saja aku buat.HAHA. Malas nak buat entri baru.  Cuma aku edit bagi kick sikit. HEHE                                                                                            

9:44 PM

Satu Kawan!


Ini semua kawan baik aku di UUM. Susah senang aku banyak dengan susuk susuk yang ada dalam gambar ni. Sakit aku, lapar aku, pening aku sampaikan assignment aku pun mereka tolong buat!

Terima kasih Faz, Cina, Jehan, Linda & Kerq kerana kalian adalah sahabat terbaik aku!

8:50 PM

Satu Keluarga!

p/s:malas nak buat entri baru, upload gambar pun senang kan?HAHA

11:12 PM

Dunia Baru Aku

Komputer ni la tempat aku mengadu nasib.HAHA. Saja letak gambar aku dan kawan baik aku. Nampak macam kerja pejabat sikit. Baru hensem. HAHA
Size gambar dan harga. Harga gambar memang yang terendah pernah aku lihat! Rugi kalau tak datang cuci kat kedai ni. Gambar aku saja tampal di tengah. Mudah customer nak lihat. HAHA
Kedai ni kecil saja. Padan lah aku untuk jaga seorang. Itupun aku tak habis jalan lagi dalam kedai ni. GAHAHA!
Mesin printer gambar. Model lama, banyak masalah. Ada yang aku boleh fix, ada yang tidak. Banyak lagi yang perlu aku belajar. Ayat Boss aku "mesin ni manusia yang buat, apa saja masalah kita boleh selesaikan!''. Boss aku banyak cakap, cakap yang betul lah. Yang ada manfaat, tapi aku pula banyak merepek.HAHA. Maaf Boss. HEH

12:46 AM

Satu Chelsea

Malam ni, mungkin budak budak Manchester United akan bergembira berpesta kerana MU dapat merangkul sekali lagi Piala EPL. Memang susah untuk budak budak Sekolah Sukan Arsenal nak menibai MU. Atau mungkin Encik Arsene Wenger sama Encik Alex Ferguson dah berpakat, memudahkan laluan MU untuk menang. Cilaka betul. Aku, dengan pasti tak nak tonton game malam ni. Dah boleh agak. Budak budak Pasti Jelatang pun dah tahu pasukan mana menang malam ni. Tak kisah lah, Chelsea mungkin kurang tuah untuk musim ini. Tapi aku tetap dengan Chelsea. Kan Faz?HAHA.

p/s: Chelsea tetap di hati, tapi aku ingat nak pergi nonton MU v Malaysia Julai ni. Nak pergi menembak. Dapat pinjam 80-200mm f2.8 Boss best ni. HAHA.




1:53 AM

Sudah Ada Jawaban

Haha. Kecik memang terer. Kacip. Mantop.

Cepat sungguh kau jawab. Dengan betul pulak tu.

Susahkan. Kalau dah turun, bercinta nak naik semula. Kena pulun, tahap dewata nak

 naikkan pointer semula.

Dulu ke kelas senang lenang jalan sambil remos gulung gulung.

Tapi, bila sudah masuk semester empat dan seterusnya, remos ombak Segari dah tak hensem; 

jatuh walau letak gel sebotol.HAHA.

Konklusinya;nenek sudah pesan dulu dulu. Sediakan payung sebelum hujan. kan??

Tumbuk dada tanya selera. Kalau tepuk macam tak berapa sedar. Tak berapa rasa. HAHA


12:06 AM

Tolong Jawab, Kawan

Apa dia



Senang turun


Tapi


Susah naik?


Ahhhhhhh...~

10:11 PM

Semalam Yang Hangat

Panas gila Shah Alam.

Betul.

Kedah pun tak panas macam ni.

Dan hari hari yang sangat membosankan.

Kedai baru. Jadi, masih kurang pelanggannya. Ah!

Kena buat sesuatu. Ya!













Nak tidur sekejap. HAHA!(main main saja. gila kau. boss tahu mati aku)

10:10 PM

Ma'as Salamah Wa Ilal Liqa'

Selamat tinggal Proton. Selamat tinggal Chikobi. Selamat tinggal Cina & Hapis.  Selamat tinggal Faz. Selamat tinggal Binjal. Selamat tinggal DKG. Selamat tinggal....errr..dah kot.



Selamat tinggal dunia. Aku menuju ke dunia baru. 






















HAHA. Aku balik Melaka saja. HAHA. 8 Mei dah nak ke Shah Alam semula. Hidup. Tak boleh leka. Tak boleh bermalasan. Tak dapat selalu gembira. Kena sedia. Selalu. Tapi. Tak selamanya. Kan? 



p/s: Aku mungkin tak dapat update selalu. Tapi aku selalu dapat di hati korang! HAHA. Amek kau, aku dah start menjiwa..HAHA.

Sudah. Cukup. Ini p/s saja. HAHA.

10:27 PM

Hari Hari Terakhir Semester 4 Aku

Esok last paper, Business Accounting. Semangat nak study dah lama berkubur. HAHA. Teringat nak balik saja. Hati, jiwa, fikiran semua dah ada kat Melaka. Badan saja di UUM. GAHAHA.


8 Mei aku akan ke Shah Alam, start kerja  part time di sana.

Lepas ni aku akan jarang update, bekalan internet tak ada. Tak tahu lah pula kalau Boss ada sediakan komputer berinternet kat kedai.HEHE.

p/s:semalam chikobi aku tidur dengan aku. Geram betul aku. Ada ke patut dia gigit telinga aku. HUH!


4:14 AM

Chikobi Aku





Aku dah nak cuti. Hampir 2 bulan, walau  tak sampai 2. Masa cuti aku kali ni, aku akan bekerja di sebuah kedai gambar di Shah Alam. So, aku akan tinggalkan chikobi chikobi aku kat sini selama itu juga. 


Kasihan. Muga muga chikobi chikobi aku gemuk gemuk juga seperti biasa. Aku selalu beri makan kat mereka ni. Yang syoknya, chikobi aku ni dah cam sangat muka aku. Kadang kadang aku terpaksa sorok muka sebab malas nak layan. HAHA.

Hidup kat tempat orang memang agak bosan. Lebih lebih lagi bila orang yang macam aku, tak punya ramai kawan. HAHA. Orang cakap aku sombong bla..bla..bla..HAHA. Nasib baik lah ada chikobi chikobi ni yang nak buat kawan dengan aku. HAHA!

Semoga chikobi aku tahu macam mana nak hidup, macam mana nak cari makan, macam mana nak cari pasangan(HAHA, bukan macam aku yang...ahhh, biarlah). 

Jumpa lagi semester depan wahai kucing kucing ku. Adeh!



5:13 AM

Ape Dah Jadi Ni!!

Arghhh!!Blog aku tiba tiba buat hal. Hilang habis semua yang aku save sebelum ni. Buat kawan kawan yang datang singgah, harap anda dapat tinggalkan link anda di ruangan shoutbox ok. Senang lagi kalau terus sign in sebagai followers aku.HEHE.

7:30 PM

Aku TerRachun

Semalam. Jumpa Boss aku, Abang Sham. Dia bagi sedikit tips tips untuk berbiznes. Sambil sambil tu, Abang Sham dah rachun aku secara halus. Perlahan lahan rachun tu masuk. Aku tak upaya nak elak. Rachun ni gred S. Kalau buat main main sekali pun, rachun ni boleh masuk dalam hati kau. 

Sambil tu, aku dan Abang Sham tunggu kawan kawan Abang Sham. Mereka pun geng geng fotografer juga. Siap ada sindiket sendiri, SnapSyndicate

Ini geng Otai. Sudah main kamera dari zaman filem. Hati berdebar saat tunggu filem di cuci. HAHA. Sekarang lain, bila sudah tekan itu shutter, itu masa juga kau boleh lihat hasilnya geng. Tapi, dalam aku masih malu malu nak bersembang dengan kawan kawan Abang Sham ni, sempat juga aku dapat satu tips untuk mantopkan lagi teknik bergambar aku. Trimas Abang An.

Perjumpaan malam semalam tamat sekitar pukul 10 malam. Banyak juga tips, trick, rachun dan sempat juga aku test gear baru malam tu. 

P/s: Antara rachun rachun pada hari semalam. Waaaarrrrrgghhh!! Aku mau!!












2:26 AM

Boss Nak Belanja

Boss aku nak jumpa petang ni.



Sembang sembang.


Nak inform pasal kedai baru kot.


Pekena nasi kandar Yasmeen sedap ni.


Boss belanja la.HAHA


Hujung hujung sem ni duit tinggal sen sen je.


Show Must Go On.

1:39 AM

Aku Dah Penat

Aku harap semua ini hanya mimpi. Boleh?